Distribuie articolul

În această dimineață, prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia, a efectuat o vizită de lucru la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmbovița. Cu acest prilej, reprezentantul Guvernului în județul nostru a purtat discuții cu angajații compartimentelor din cadrul instituției, pentru a identifica modul în care aceștia preiau solicitările publicului și își desfășoară activitatea curentă, asigurându-ne de tot sprijinul instituției pe care o reprezintă.

Ulterior, la sediul Instituției Prefectului, inspectorul șef al ITM Dâmbovița, Marius Lixandru a susținut, împreună cu prefectul județului, Claudia Gilia, a conferință de presă pe teme de actualitate din domeniul relațiilor de muncă.

Primul subiect abordat a fost cel al refugiaților ajunși în România, în contextul în care unii dintre aceștia au ales să rămână pe teritoriul țării noastre și vor dori să se angajeze. ,,Pentru a le veni în întâmpinare Inspecția Muncii a redactat și diseminat, în limba ucraineană, un material cu informații utile privind termenii și condițiile de angajare în România. Acesta conține informații referitoare la încheierea contractului individual de muncă, clauze obligatorii, durata contractului individual de muncă, perioada de probă, timpul de muncă și de odihnă, munca de noapte, repausul periodic, zilnic și săptămânal, concediul de odihnă, suspendarea contractului de muncă, încetarea contractului de muncă, forme de angajare.

Așa cum a anunțat și Ministerul Muncii, în urma unei modificări legislative, toți cetăţenii ucraineni care intră în România şi doresc să se angajeze o pot face, fără niciun fel de aviz sau restricţie, ci în baza unei declarații pe propria răspundere, dată angajatorului român. Prin această declarație ei își asumă că îndeplinesc condiţiile de pregătire profesională şi experienţă în activitate, necesare ocupării postului pe care urmează să fie încadrați şi că nu au antecedente penale, incompatibile cu activitatea pe care urmează să o desfăşoare pe teritoriul României.

De asemenea, cetățenii proveniți din Ucraina vor avea posibilitatea să se încadreze în muncă fără a fi necesară obținerea, de la misiunile diplomatice ale României în Ucraina, a vizei de ședere în scop de muncă. Astfel, refugiații care doresc să lucreze în țara noastră vor avea aceleași drepturi și obligații, în domeniul relațiilor de muncă, pe care le au și cetățenii români”, a precizat inspectorul șef al ITM Dâmbovița, Marius Lixandru.

La nivel național, există 3097 de cetățeni ucraineni angajați cu contracte individuale de muncă în țara noastră, din care 2666 anterior izbucnirii conflictului din 24 februarie. Astfel, 431 de cetățeni ucraineni s-au angajat în țara noastră după această dată.

 

 

 

 


Distribuie articolul