Târgoviște: Începe colectarea separată a deșeurilor! Există un regim sancţionatoriu pentru nerespectarea colectării selective, respectiv amenzi de la 5000 lei la 15.000 de lei!

0
262

Astăzi, în cartierul Priseaca din municipiul Târgoviște, a continuat distribuirea pubelelor și a sacilor în cadrul noului contract de colectare separată a deșeurilor, acțiune care se va desfășura, la nivelul întregului oraș. Conducerea Primăriei Târgoviște a participat la această acțiune, alături de reprezentanții SC SUPERCOM SA. În zonele de case, fiecare gospodărie va primi o pubelă de 120 l pentru deșeurile menajere și, lunar, 2 saci albaștri pentru hârtie și carton și 2 saci galbeni pentru plastic și metal.

Colectarea sacilor cu deșeuri reciclabile se va face bilunar, în săptămânile 2 și 4 din lună, în ziua imediat următoare ridicării pubelelor negre, care conțin fracția umedă. În zona de blocuri, punctele de precolectare, vor fi dotate cu recipienți împărțiți pe tipuri de deșeuri: – plastic și metal; – hârtie și carton; – sticla se va precolecta în recipienți de tip clopot; – în eurocontainerele negre se vor depozita deșeurile menajere reziduale, fracția umedă, care ajunge la “groapa de gunoi” și care, în timp, trebuie să se diminueze în raport cu deșeurile reciclabile.

,,Sunt două tipuri de saci, cei galbeni- pentru plastic și metal, iar sacul albastru- pentru hârtie și carton. Ridicarea deșeului se va face în felul următor… Pentru fracția umedă, reziduală, se folosește tomberonul negru, deci acesta se folosește pentru orice altceva în afară de plastic, metal, sticlă și carton. Pentru plastic și hârtie, care sunt principalele deșeuri reciclabile, se utilizează sacul albastru. Ridicarea sacilor se face bilunar, în a doua și a patra săptămână din lună, în ziua imediat următoare ridicării deșeurilor menajere.

Deci este foarte simplu, când se ridică deșeurile menajere, pe programul care a existat și până acum, se scoate pubela cu deșeul umed, cu deșeul rezidual, iar a doua zi, dar numai de două ori pe lună, din a doua și a patra săptămână, se scot acești saci. Sacii vor fi distribuiți gratuit. Repet, toate aceste reguli sunt în zona de case… ATENŢIE! Există un regim sancționatoriu destul de sever pentru nerespectarea colectării selective. Este vorba de amendă de la 5000 lei la 15000 de lei…

Nu vreau să ajungem în această situație, dar dacă nu avem încotro probabil că se vor aplica și asemenea amenzi. Pentru  blocuri deja a început dotarea platformelor de precolectare cu acele pubele care sunt inscripționate. Este foarte simplu… Pentru deșeuri menajere scrie pe el deșeu umed rezidual, pentru plastic-metal, pentru hârtie – carton și de asemenea sunt și acele europubele clopot… pentru sticlă. Este în curs de desfășurare această acțiune… Vor fi dotate toate punctele de precolectare din oraș…

Este foarte important ca activitatea de selectare a deșeului să se facă în casă, înainte de a ajunge la pubelele de gunoi pentru că nu o să poți să separi în fața pubelei de gunoi deșeul  pentru că se amestecă și nu o să reușim să facem absolut nimic. Deci este foarte important ca selectarea să se facă în casă, cu precizarea că la zona de blocuri se va face colectarea de câte ori este nevoie, ca şi până acum. Nu se distribuie saci, cel puțin  deocamdată, vom vedea în viitor dacă vom face lucrul acesta la blocuri. Sacii sunt numai pentru zona de case.

În tomberonul negru nu trebuie să ajungă nici sticla de plastic, nici cartonul, nici hârtia, nici metalul. Deci toate acestea nu au ce să caute în pubela neagră, ele vor fi puse în saci și deșeul va fi ridicat de către operatorul Supercom care face ridicarea separată a deșeurilor. Există niște ținte de colectare selectivă instituite de către Comisia Europeană, iar nerespectarea acestor ținte cu siguranță atrage sancțiuni. Aceste sancțiuni au fost instituite deja de către Agenția de Mediu, din păcate, și nu vreau să fim nevoiți să plătim din bugetul local niște bani în contextul în care avem toate condițiile pentru a face colectare selectivă.

Mai mult decât atât, pe măsura derulării contractului, în funcție de nivelul de colectare selectivă ne putem gândi şi la scăderea taxei de habitat în funcție, repet, de nivelul de colectare selectivă. Mai este un aspect… Nu o să facem în continuu loc pentru gunoi, nu asta este soluția instituită de către Uniunea Europeană. Va trebui să reciclăm și să valorificăm cât mai mult deșeu. Deci este foarte important să nu apară în pubelele de colectare selectivă deșeul umed, deșeul rezidual. Fac această mențiune în mod repetat, pentru că un singur gest, de a arunca deșeu umed într-o pubelă care este dedicată plasticului sau cartonului periclitează întreg conținutul, care este compromis în totalitate…’’, a declarat primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan în cadrul conferinței de presă de astăzi de la Priseaca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here