Senatorul PSD Dâmboviţa, Titus Corlăţean: ,,PSD sprijină orice decizie care va duce la o diminuare a poverii facturilor’’

0
140

Partidul Social Democrat aşteaptă ca ministrul Energiei, Virgil Popescu să vină urgent cu soluţii la explozia preţurilor la energie şi situaţia facturilor, mai ales că acesta a participat activ la procesul de liberalizare a pieţei energiei care s-a făcut în timpul Guvernului Orban. Partidul Social Democrat a formulat deja un set de propuneri pentru revenirea la normalitate, fie că este vorba de reducerea TVA, de eliminarea certificatelor verzi, de plafonare, compensare sau reglementare… Despre explozia preţurilor la energie şi situaţia facturilor, dar şi despre cauzele care au condus la apariţia acestui fenomen a vorbit senatorul PSD Dâmboviţa, Titus Corlăţean în cadrul unei conferințe de presă.

,,Prioritatea numărul 1 a societăţii româneşti, din punct de vedere economic şi social, în clipa de faţă este explozia preţului la energie şi situaţia facturilor. O spun de la bun început că PSD a intrat în Guvern, în această formulă, de coaliţie, şi nu ne-aţi auzit folosind formula celui care conduce astăzi PNL, Florin Cîţu care de obicei face referire… ,,la partenerul de compromis”! Mi se pare o formulă total neinspirată. Dacă a fost vorba de un compromis, PSD –ul l-a făcut de o manieră consistentă cu cei de la PNL. Noi vorbim de o coaliţie de guvernare şi PSD a intrat la guvernare pentru a face, pentru a produce, pentru a genera un act de guvernare de bună calitate în interesul cetăţenilor şi al mediului economic, nu pentru altceva.

Tema aceasta a energiei este o temă care de la bun început ne-a preocupat şi nu întâmplător PSD a venit constant în cadrul coaliţiei şi în Parlament cu o serie de soluţii. Asta în condiţiile în care, ştiţi foarte bine, că nu PSD este deţinătorul portofoliului energiei, cel care are, potrivit fişei de atribuţiuni, competenţele, pârghiile, puterea şi bugetul să acţioneze din acest punct de vedere. Noi am formulat un set de propuneri, ultima oară în interiorul coaliţiei şi am decis să nu le mai promovăm public, ci să le discutăm în cadrul coaliţiei pentru a încerca să-l ajutăm pe acest domn ministru al energiei, să vină în sfârşit, noi am cerut urgent, cu un set de măsuri care să susţină economia, mediul economic şi consumatorii individuali, pentru că cetăţenii sunt extrem de afectaţi în această perioadă şi fiecare dintre noi deja a simţit pe propria piele ce a însemnat această explozie a preţurilor.

O spun încă o dată… PSD sprijină orice decizie care va duce la o diminuare a poverii facturilor, indiferent că e vorba de reducerea TVA… şi  vă aduc aminte că încă de la începutul guvernării, PSD, făcând trimitere la decizia UE de modificare a directivei în materie, în decembrie 2021, a propus reducerea TVA şi era o discuţie legată de 5%, dar ministrul Energiei nu a fost interesat de acest subiect… Spuneam că indiferent că era vorba de reducerea TVA, de eliminarea certificatelor verzi, de plafonare, compensare sau reglementare, vital este ca ministrul Energiei să vină de urgenţă cu acest set de măsuri care să fie pus în practică, ceea ce nu s-a întâmplat. Există mai multe motive pentru această creştere explozivă a preţurilor, trei însă sunt cu adevărat importante şi aici vorbim în primul rând de liberalizarea   haotică a pieţei energiei care a fost realizată de Guvernul Orban, din care actualul ministru al Energiei a făcut parte şi a avut un rol esenţial. Noi, şi din Opoziţie, am criticat acel lucru, la acel moment, am spus-o şi când am venit la guvernare pentru că sunt nişte consecinţe foarte serioase.

Această explozie a preţurilor generează efecte foarte serioase la capitolul inflaţie şi generează aceste creşteri de preţuri pe diferite segmente care fac nesustenabile, din punct de vedere economic şi social,  funcţionarea motorului economic şi suportabilitatea socială. Nu întâmplător ceream aceste măsuri urgente, pentru că efectul liberalizării haotice contrazice fundamental evaluarea şi afirmaţiile primului ministru de la acel moment, acelaşi domn Cîţu, care, undeva în iulie 2021, menţiona faptul că urmează în cursul anului 2021 o creştere cu 10% a economiei şi respectiv că prin liberalizarea preţurilor la energie vor fi scăderi consistente de preţuri la energie, ceea ce s-a dovedit total greşit ca evaluare (…)”, a declarat senatorul PSD Dâmboviţa, Titus Corlăţean.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here