Deputat Daniel Blaga: Declarație politică susținută în Parlament pe subiectul COS Târgoviște

0
231

Stimați colegi,

 

Supun atenției dumneavoastră situația Combinatului de Oțeluri Speciale din Târgoviște. Una dintre societățile emblematice din județul Dâmbovița, cu o activitate întinsă pe aproape 50 de ani, COS Târgoviște are, din păcate, o istorie zbuciumată.

Până în 2002, Combinatulde Oțeluri Speciale a avut peste zece mii de angajați. În urma privatizării, societatea a fost preluată de grupul rus Mechel, trecând apoi în proprietatea unei firme înregistrată în Cipru iar numărul salariaților scade până la 1000.

Lipsa investiților și mutarea utilajelor peste graniță de către patronatul rus a produs rezultate nedorite, combinatul chinuindu-se tot mai mult și performând tot mai puțin, de la an la an. În tot acest timp, patronatul rus înregistrează datorii considerabile la bugetul de stat, angajații COS revoltându-se pe bună dreptate și ajungând chiar să protesteze în stradă de mai multe ori, motiv pentru care  ANAF a trecut la executarea silită a COS iar administratorii ruși decid să vândă combinatul.

Între timp, activitatea combinatului a ajuns să fie paralizată cu totul iar puținii salariați rămași au fost trimiși acasă.

În plină campanie electorală, la sfârșitul anului 2020, statul român și-a propus să preia activele funcționale ale combinatului dâmbovițean prin așa zisa “dare în plată” în contul datoriei acumulate, însă nu cred că aceasta ar fi fost soluția corectă pentru reluarea activității COS. Să nu uităm de exemplu că patronatul rus are de achitat o datorie de circa 40 de milioane de euro către ANAF.

Anul acesta, după opt ani de insolvență, s-a pronunțat falimentul COS în prima instanță. Încă de dinainte de acest moment, am afirmat public că am convingerea că doar un investitor privat serios ar putea readuce Combinatul acolo unde i-a fost locul de drept. Și că în zona privată stă cheia salvării și implicit a reluării activității COS Târgoviște.

Acum nu pot decât să mă bucur că un asemenea investitor, grupul italian Beltrame, a făcut deja demersuri consistente pentru a prelua societatea aflată în prăpastie. Reprezentanții grupului italian au inspectat deja utilajele combinatului de la Târgoviște și au înaintat o ofertă de cumpărare a activului societății.

Am participat la mai multe întâlniri cu oficialii italieni și cu autoritățile din județul Dâmbovița și municipiul Târgoviște, cu privire la această investiție extrem de importantă. Am purtat discuții cu mai mulți angajați și cu liderii de sindicat ai Combinatului și sper alături de aceștia în redresarea COS Târgoviște, o redresare atât de necesară oamenilor, familiilor acestora, dar și economiei județului și a țării.

Chiar dacă drumul e încă unul lung, primii pași au fost făcuți. COS merită însă din plin această nouă șansă la viață.

 

Daniel Blaga

Deputat USR Dâmbovița

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here