Festivalul ,,Crizantema de Aur” Târgoviște, Concursul de Creație… o doua seară magică de romanțe! Urmează Gala Laureaților… în această seară!

0
369

Concursul de Creație, din cea de-a doua seară a Festivalului Național ,,Crizantema de Aur’’, festival aflat la cea de-a 54 –a ediție, a oferit iubitorilor de romanțe o nouă seară de vis, la Târgoviște, în Cetatea Romanței Românești! Cel mai longeviv festival muzical din România, înființat în anul 1968, se desfășoară sub Patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Încă din anul 2016 organizatorii au inițiat procedura de înscriere a romanței în lista reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

Organizatorii acestei ediții de colecție a Festivalului Național de Creație și Interpretare a Romanței ,,Crizantema de Aur’’ sunt Primăria și Consiliul Local Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița, Teatrul „Tony Bulandra’’,  în colaborare cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Uniunea Muzicienilor din Moldova. Sufletul acestui festival, cea care s-a ocupat îndeaproape de organizarea acestei ediții, ca și de precedentele, este Alina Mavrodin Vasiliu, care semnează și direcția artistică a festivalului.

Din cauza restricțiilor impuse de pandemia de Covid -19, iubitorii acestui gen muzical pot să urmărească în direct, pe Postul Național TVR 3, transmisia acestui festival important al României. Prezentatori, în cea de-a doua seară de festival, au fost  Alexandra Velniciuc și Octavian Ursulescu. Concursul de Creație a fost acompaniat de Orchestra „Romanța” , dirijată de  Lucian Vlădescu. Au participat în concurs, cu compoziții deosebite, compozitorii:

-Octavian Coteț (Chișinău); interpret: Alina Ureche

-Mircea Aurel Ciugudean (Timișoara); interpret: Bogdan Hrestic

-Marcel Morărescu (Târgoviște); interpret: Larisa Ungureanu

-Petre Marcel Vârlan (Brașov); interpret: Ciprian Cucu

-Bela Andrasi (Hunedoara); interpret: Alina Huțu

-Camelia Florescu (București); interpret: Camelia Florescu

-Marcel Iorga (Vaslui); interpret: Liliana Cornilă

-Dumitru Caulea (Cernăuți, Ucraina); interpreți: Rodica Anghelescu și Dumitru Caulea (duet)

-Stelian Coman (București); interpret: Vasile Topârceanu

-Horia Făgășanu (Timișoara); interpreți: Ana Maria Stănoia și Darius Divian Iordănescu (duet)

-Marin Voican (București); interpret: Rodica Anghelescu

-Maricel Maxim (Holbica, Iași); interpreți: Speranța Vasile și Cătălin Maxim (duet)

-Adrian Beldiman (Chișinău); interpret: Silvia Goncear

-Viorel Covaci (București), interpret: Marius Bălan.

Juriul Concursului de creație a fost compus din compozitori, dirijori, muzicieni și scriitori importanți din județ, din țară și din Republica Moldova: Viorel Gavrilă, președintele juriului, compozitor, membru U.C.M.R, vicepreședinte U.C.M.R. ADA; Mircea Drăgan, compozitor, membru U.C.M.R; Adrian Romcescu, compozitor, membru U.C.M.R;  Petre Neamțu, compozitor, dirijorul orchestrei „Folclor” al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” Chișinău; Nicolae Caragia, compozitor, membru U.C.M.R;  Svetlana Bivol, muzicolog, președintele Uniunii Muzicienilor din Moldova; George Coandă, poet, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

După Concursul de creație au susținut microrecitaluri, cu romanțe minunate care au mers direct la sufletul oamenilor, interpreți care de-a lungul anilor au câștigat premii în cadrul festivalului și chiar marele trofeu: Alina Huțu – Trofeu 2020; Cristina Beldean Moșuțan – Premiu I 2020; Ana Maria Donose – Premiul I 2019; Samuel Barani – Trofeu 2019; Nicoleta Vasile – Trofeu 2018; Alina Ureche – Premiul I 2018; Marius Bălan – Premiul Special Creație 2020; Rodica Anghelescu – Premiul I 2012; Bogdan Hrestic – Premiul I 2003;  Cristina Dan – Premiul I 2005; Zorina Bălan – Trofeu 2016; Yura Tsiple – invitat special;  Andreea Tican (boboc de crizantemă); Grupul „Doruleț” din Târgoviște, condus de Mihai Vlădăreanu.

Festivalul Naţional de Romanţe „Crizantema de Aur” este transmis integral în direct pe postul TVR3, în fiecare seară, începând cu ora 18:00. Postul Radio România Antena Satelor va transmite în direct sâmbătă, 23 octombrie 2021, începând cu ora 18:00, Seara de gală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here