Distribuie articolul

Consiliul Județean Dâmbovița organizează, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, un nou eveniment în cadrul Ansamblului Monumental Brâncovenesc de la Potlogi. Expoziția, intitulată „Ipostaze ale feminității, secolele XV-XIX”, aduce un omagiu tuturor femeilor din trecut, cunoscute sau rămase anonime, și valorifică o parte a colecțiilor deținute de muzeu. Fie că sunt descoperite prin cercetări arheologice sau provin din donații ori achiziții, toate obiectele expuse sunt prețioase, delicate și martori ai unor vremuri în care timpul avea răbdare.

Portretele murale, giuvaericalele ajunse până la noi, fie că sunt inele, cercei, ace de voal, iconițe ferecate în argint, paftale sidefate etc. depun mărturie pentru multiplele ipostaze în care femeile și-au îndeplinit menirea. Vizitatorii pot admira de la portretul principesei Zoe Brâncoveanu ori cel al unei prințese Sturdza, la ținute de gală, elemente de mobilier, mănuși, umbrele, evantaie etc.

Amenajată în Palat, în spațiul destinat Doamnei Maria Brâncoveanu, de la a cărei naștere se împlinesc 360 de ani, expoziția poate fi vizitată în perioada 22 septembrie – 22 octombrie 2021. Accesul în muzeu se desfășoară în concordanță cu regulile privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

Compartimentul Imagine, Relații Externe- Consiliul Județean Dâmbovița

 


Distribuie articolul