Distribuie articolul

La începutul acestei săptămâni, în cadrul conferinței de presă de la PSD Dâmbovița, președintele acestei formațiuni politice, Corneliu Ștefan a atras atenția factorilor decidenți de la nivel național asupra situației critice în care se găsesc pensionarii, dar și angajații cu salarii mici care nu vor putea să suporte costul facturilor ce vor veni la gaze și energie electrică în sezonul rece, fără a mai pune la socoteală și celelalte cheltuieli de întreținere.

Ținând cont de toate aceste lucruri, social democrații nu au stat degeaba, ci au inițiat în Parlament un proiect de lege pentru plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze. Mai mult de atât, aceștia au pus pe masa Guvernului și alte măsuri menite să rezolve actuala criză energetică fără precedent.

,,După cum știți Partidul Social Democrat a inițiat în Parlament un proiect de lege pentru plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze. Unde ne-a dus politica păguboasă a d-nului Cîțu și a partenerilor săi de coaliție? Uitați unde am ajuns și fiecare român simte în buzunarul propriu factura de gaze și de energie electrică. Dublarea facturilor la electricitate și gaze înseamnă un cost suplimentar de aproximativ 5076 lei/an pentru fiecare român, circa 1200 de euro pentru fiecare gospodărie din România.

Cei cu un salariu minim net de 1386 de lei/lună vor da întreg salariul pe 4 luni de zile, deci din 12 luni fiecare salariat va da salariu pe 4 luni pentru a plăti facturile la gaze și electricitate, iar cei cu un salariu mediu, de 3545 de lei/lună vor plăti salariul întreg pentru o lună și jumătate. În cazul pensionarilor, și le aduc aminte tuturor pensionarilor, că anul trecut pe 1 septembrie trebuia să se indexeze punctul de pensie… Suntem în septembrie 2021 și punctul de pensie nu doar că nu s-a indexat, dar nici măcar nu mai deschid subiectul cei din Guvernul României.

În cazul pensionarilor dublarea facturilor ar însemna un plus de 377 de lei/ lună, adică 4524 de lei/an, iar la o pensie medie netă de 1604 lei înseamnă pensia pe 3 luni. Stimați reprezentanți ai Guvernului, stimate d-le prim ministru, stimată doamnă ministru a Muncii… de unde își vor mai procura medicamente și alimente pensionarii dacă trei luni de zile toată pensia o vor da pe cele două facturi de gaze și energie electrică. Sunt peste  2,9 milioane de pensionari care au o pensie mai mică de 1600 de lei/lună, iar 1,5 milioane de pensionari au o pensie de sub 1000 de lei pe lună. Aceștia vor trebui să cheltuie pensiile pe 4 luni, iar cei sub 1000 de lei, pensia pe 6 luni o vor cheltui pentru facturile de gaze și energie electrică. Am venit cu calcule clare, iar toate datele sunt oficiale, ele au fost luate de la Institutul Național de Statistică și apărute în luna mai a acestui an.

În opinia noastră, cele mai corecte măsuri pentru rezolvarea crizei sunt următoarele : compensarea facturilor simultan cu plafonarea prețurilor, creșterea capacității interne de producție de energie, adoptarea de urgență a unei hotărâri de guvern care să dea posibilitatea consiliilor de administrație de la Hidrolectrica și Nuclear Electrica să limiteze marja de profit a acestora și nu în ultimul rând prețul final la energia produsă de ele  să scadă, să se plafoneze conform propunerii noastre. De urgență… trebuie să aibă loc accelerarea absorbției fondurilor europene, prin Fondul de Modernizare, unde România are 10 miliarde de euro pe care le poate investi în sectorul energetic pentru creșterea capacității interne de producție’’, a declarat președintele PSD Dâmbovița, Corneliu Ștefan, președinte al CJD.


Distribuie articolul