Distribuie articolul

Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, continuă Campania națională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată și subdeclarată, acțiune ce are ca scop diminuarea fenomenului muncii la negru, conștientizarea consecințelor sociale și economice pe care le produce munca fără forme legale, determinarea angajatorilor de a încheia forme legale pentru angajați și eliminarea neconformităților constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare.

În cadrul acestei campanii, pe parcursul săptămânii trecute, Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmbovița a desfășurat o acțiune de control în domeniul construcțiilor. Inspectorii de muncă dâmbovițeni au controlat 25 de agenți economici, acțiune în urma căreia au aplicat 11 amenzi și 3 avertismente și au dispus 35 de măsuri de conformare. Patru angajatori au fost sancționați deoarece foloseau 10 muncitori care prestau activități fără forme legale de muncă.

,,De asemenea, au fost sancționate, cu amenzi în valoare totală de peste 10 mii de lei alte neconformități depistate, dintre care, cele mai frecvente au fost negarantarea în plată a salariului minim pe economie stabilit la 3000 lei brut, prin OUG 114/2018 în cazul angajatorilor care activează în domeniul construcțiilor, lipsa evidenței timpului de lucru la locurile de muncă sau completarea incorectă a timpului de lucru în evidențele întocmite de angajatori sau lipsa contractelor de muncă de la locurile de muncă organizate de angajator.

Campania națională de control în domeniile susceptibile de utilizare a muncii nedectarate și subdeclarate (construcții, fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase, comerț cu ridicata și cu amănuntul, pază, întreținerea și repararea autovehiculelor, alte prestări de servicii), continuă cu astfel de controale tematice și în perioada următoare’’, a precizat Lixandru Marius, inspector șef ITM Dâmbovița.

 


Distribuie articolul