Conducerea Inspectoratului Școlar Dâmbovița a intrat în colimatorul secretarului executiv al PSD Dâmbovița, Cristian Stan din cauza epurărilor politice din școli!

0
301

Secretarul executiv al PSD Dâmbovița, Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște, acuză conducerea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Dâmbovița de politizarea excesivă a unităților de învățământ din municipiul Târgoviște, fenomen care se manifestă la nivelul întregului județ. Semnalul primit de edilul orașului este că în școli au loc adevărate epurări politice, în locul foștilor directori fiind numiți oameni fără experiență, fără un CV consistent care să îi recomande pentru ocuparea acestor funcții, condiția de bază fiind doar apartenența la Partidul Național Liberal.

Cristian Stan a ținut să transmită conducerii ISJ Dâmbovița că trebuie să țină seama și de părerea celor care conduc administrațiile publice locale, pentru că acestea asigură baza materială a unităților de învățământ, investițiile în unitățile de învățământ și tot ceea ce au nevoie copiii și cadrele didactice pentru desfășurarea actului educațional.

„Subiectul pe care îl voi aborda este unul de actualitate, care va deveni și mai actual și care are legătură cu educația, evident și cu educația târgovișteană. Aici mă refer la conducătorii instituțiilor de învățământ de pe raza municipiului Târgoviște, subiect pe care îl abordez și în calitate de primar. De asemenea este și o componentă politică, care n-ar trebui să fie, dar pe care o voi preciza în cele ce urmează.

Am primit numeroase semnale cu privire la o epurare politică, care se face și care s-a făcut pe ceea ce înseamnă conducătorii unităților de învățământ, cel puțin pe raza municipiului Târgoviște, dar cred că situația este identică în întreg județul. Vreau să fac din capul locului o precizare: nu, doamna inspector școlar general, condiția de a fi conducătorul unei unități de învățământ nu este aceea de a fi membru al Partidului Național Liberal. Credeam că lucrul acesta s-a înțeles, mi se pare inadmisibilă această modalitate de a trata până la urmă o chestiune extraordinar de importantă pentru comunitatea locală.

Conducerea instituțiilor de învățământ reprezintă o componentă esențială pentru o comunitate dezvoltată. Nu poți să pui în fruntea acestor unități de învățământ oameni fără nici un fel de experiență, fără nici un fel de CV, numai pentru că au calitatea de membrii ai unui anumit partid politic. Am primit foarte multe semnale din această zonă, nu voi renunța în nici un fel la a face tot ceea ce depinde de mine pentru ca instituțiile de învățământ să fie conduse de oameni competenți, indiferent de opțiunile politice, de oameni care au dovedit că știu să managerieze un aspect deosebit pentru comunitatea locală. Acum, nu că părerea mea ar fi contat cu ceva la momentul în care s-au numit temporar, până la concurs, conducătorii instituțiilor de învățământ, însă între Primărie și directorul unei școli există un contract de management, de management administrativ.

Așa cum este management educațional cu Inspectoratul Școlar, se încheie un contract și cu administrația publică locală. Poate că era utilă și părerea noastră, celor care asigurăm baza materială a unităților de învățământ, investițiile în unitățile de învățământ și tot ceea ce au nevoie copiii și cadrele didactice pentru desfășurarea actului educațional. Nu la Inspectoratul Școlar se duce directorul și cere… că nu e școala reabilitată, că nu sunt dotări, terenuri de sport și așa mai departe… tot ceea ce este necesar pentru desfășurarea unui act educațional normal. Am avut investiții foarte-foarte mari în infrastructura educațională. În momentul de față derulăm proiecte de peste 100 de milioane pe această zonă. Mi se pare absolut inadmisibil ca unicul criteriu să fie cel al unei apartenențe politice.

Urmează concursurile pentru funcțiile de directori. Transmit celor care vor și îndeplinesc funcțiile legale să se prezinte la concursuri. Va fi o procedură destul de transparentă, cu reguli care deja există publicate în Monitorul Oficial, cred că lucrurile vor fi destul de clare și nu trebuie să renunțe, pentru că, repet, acest criteriu politic nu are ce să caute în sistemul educațional.

Sunt mai multe lucruri care pot fi spuse, voi mai adăuga și alte elemente, astăzi am vrut să fac numai o introducere în acest subiect, în sensul că sunt oameni cărora li se reproșează că și-au exprimat o părere apreciativă despre Primăria Târgoviște sau despre Consiliul Județean Dâmbovița. Este incredibil unde s-a ajuns. Eu am mai spus, nici Partidul Social Democrat nu a fost ,,Albă ca Zăpada” , dar niciodată nivelul acesta de cinism pe o zonă extraordinar de importantă nu a existat. Să nu-și facă cineva iluzii că la acele concursuri de școli se vor putea face aranjamente și așa mai departe, administrația publică locală va avea un reprezentant în fiecare comisie de concurs…în baza legii. Vrem să ne asigurăm că legea va fi respectată și cei care dovedesc că au nivelul de cunoștințe și de competențe să conducă o unitate de învățământ, să facă lucrul acesta.

Nu o să las un domeniu, în care am investit sute de milioane de lei până în acest moment, în care am investit muncă, nopți nedormite, pentru ca atât cadrele didactice cât și copiii să aibă condiții bune, să fie distrus la acest mod. Dacă se gândeau că pot face ce vor și că noi vom sta așa și ne vom uita cum distrug învățământul târgoviștean și dâmbovițean… se înșală.

Semnalul pe care vreau să-l transmit este să se prezinte cu toată încrederea la concursuri, va fi în fiecare comisie un reprezentant al Primăriei, în baza legii și a metodologiei, și noi ne vom asigura că legea va fi respectată și că va fi corectitudine. Dacă vom constata că sunt nereguli nu vom ezita să luăm toate măsurile legale, inclusiv să sesizăm organele competente. Este un domeniu prea important pentru a sta cu mâinile-n sân și a nu acționa”, a transmis primarul Târgoviștei, Cristian Stan, secretar executiv PSD Dâmbovița.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here