Distribuie articolul

Startul ,,Zilelor Cetății Târgoviște’’ s-a dat astăzi, 4 septembrie 2021, iar primul eveniment din program a fost Salonul Editorial, manifestare de înaltă ținută dedicată oamenilor de cultură și iubitorilor de carte din municipiul Târgoviște. Organizat de Biblioteca Județeană ,,Ion Heliade Rădulescu’’, Primăria Târgoviște și Consiliul Județean Dâmbovița, Salonul Editorial ,, Ion Heliade Rădulescu’’ a ajuns deja la ediția cu numărul  XX, toate având loc în cadrul ,,Zilelor Cetății’’. La această ediție aniversară, editurile cele mai importante, care nu lipsesc niciodată de la Salonul Editorial, au primit plachete omagiale de la organizatori. La deschiderea celei de-a XX –a ediție a Salonulului Editorial au participat oficialități locale și județene, parlamentari, consilieri locali și județeni, oameni de cultură, dar și simpli cetățeni. ,,Deschidem astăzi cea de-a XX-a ediție a Salonului Editorial ,,Ion Heliade Rădulescu”. După cum vedeți, suntem la o cifră rotundă și suntem mândri de acest lucru pentru că după cum vedeți, în peisajul cultural național, acest eveniment pe care noi îl organizăm de 20 de ani a avut puterea să treacă peste multe dificultăți. Salonul editorial a fost inițiat de către fostul director al Bibliotecii Județene, domnul Victor Petrescu, și-l salutăm pe această cale și îl felicităm pentru că de curând a împlinit vârsta de 80 de ani. În urmă cu 20 de ani când a debutat salonul editorial, erau foarte multe edituri locale, erau peste 10 edituri care participau la acest eveniment. Începând cu 2006, salonul și-a lărgit porțile și am avut primii invitați la nivel național, pentru ca în 2013, deja salonul să se desfășoare în această locație, să fie inclus în cadrul Zilelor Cetății Târgoviște ceea ce a fost o idee foarte bună pentru că în momentul acela, cultura a ieșit în stradă’’, a declarat Agnes Terezia Erich, directorul Bibliotecii Județene ,,Ion Heliade Rădulescu’’ .

La rândul său, primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan a vorbit despre semnificația  acestui eveniment important din viața Cetății…,,La mulți ani tuturor! Astăzi încep zilele municipiului Târgoviște și într-adevăr este un lucru foarte normal pentru că Zilele Cetății debutează de câțiva ani cu deschiderea salonului editorial, pentru că Târgoviștea este capitală istorică-culturală a românilor, așa cum a spus părintele Puiescu, o capitală a tiparului și atunci este obligația, este datoria noastră de a marca acest lucru și an de an, atunci când avem cea mai importantă sărbătoare a comunității târgoviștene, aceasta să debuteze cu deschiderea Salonului Editorial. Vreau și eu, la rândul meu, să felicit Biblioteca Județeană pentru inițiativă, pentru perseverență și pentru profesionalismul de care dă dovadă, iar municipiul Târgoviște iată că reușește să aibă la debutul Zilelor Cetății un eveniment cultural cu totul și cu totul aparte. La mulți ani… și urmează să ne vedem la evenimentele Zilelor Cetății. Pe 8 septembrie, aici, în Scuarul Primăriei și în Parcul Chindiei, am încercat să organizăm în acest an o ediție a Zilelor Cetății cât mai aproape de normalitate, pentru că anul trecut din cauza pandemiei, evenimentele au fost foarte restrânse și am convingerea că la anul nu vom mai discuta deloc despre această problemă’’, a punctat primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan.

Mesajul venit din partea președintelui CJD, Corneliu Ștefan este ca cei mai mici locuitori ai orașului, copiii, să fie încurajați să citească. ,,Este un moment deosebit, pentru noi toți, să debutăm de Zilele Cetății cu un astfel de eveniment. De 20 de ani avem, la Târgoviște, un eveniment unic în România și cred că trebuie să apreciem cu toții pe cei care s-au implicat timp de 20 de ani. Vreau să-l felicit pe domnul Victor Petrescu pentru tot ceea ce a făcut pentru Biblioteca Județeană și nu în ultimul rând, cred că astăzi, trebuie să știm că este important să încurajăm cartea și noi toți, să încurajăm copiii să citească. Acest semnal trebuie să plece de la Târgoviște în toată țara, iar cu toții trebuie să sprijinim astfel de evenimente. Încă o dată… felicitări tuturor! La mulți ani, târgoviștenilor!’’, a menționat președintele CJD, Corneliu Ștefan.

Părintele Marian Puiescu a   dat citire mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit NIFON cu ocazia celei de-a XX –a ediții a Salonului Editorial – Ion Heliade Rădulescu.

,,Distins eveniment cultural anual, Salonul Editorial, organizat de către Biblioteca Judeţeană “Ion Heliade Rădulescu” din Târgoviște, în cadrul Zilelor Municipiului Târgoviște, reprezintă un deosebit prilej de a celebra cultura și cartea în special. Iar, aici la Târgoviște acest fapt capătă rezonanțe profunde, fiindcă ne aflăm în capitala tiparului românesc, unde a apărut prima carte de la noi – cel dintâi Liturghier ortodox din lume, dar și binecuvântat spațiu în care și-au manifestat creativitatea: Ieromonahul Macarie, Dimitrie Liubavici, Diaconul Coresi, Sf. Ier.Martir Antim Ivireanul, precum și mulți alții.

Cultura este darul pe care Dumnezeu ni-l oferă în permanență, ca mediu propice al dezvoltării creativității umane și ca ajutor pe calea aprofundării și a trăirii spiritualității noastre. De altfel, Creștinismul reprezintă modelul fundamental al culturii și al civilizației, cel care a ctitorit actuala paradigmă din întreg spațiul nord-atlantic și nu numai.

Atât în cultura românească și cea europeană, cât și în marea cultură a lumii valorile Evangheliei lui Hristos sunt reperele absolute ale binelui și ale frumosului, germenii cu ajutorul cărora apar mereu fascinante ipostaze ale voinței, cunoașterii și căutării umane.

În pofida faptului că unii extremiști neagă și încearcă să elimine fundamentele creștine ale culturii și ale civilizației noastre, din răutate sau din profundă ignoranță, totuși ele vor continua să fie pilonii pe care se sprijină existența noastră și de acum înainte, fiecăruia dintre noi revenindu-ne sarcina de a fi promotori, sprijinitori și apărători ai acestei viziuni despre lume și despre viață.

Apreciez foarte mult colaborarea cu Biblioteca Județeană din Târgoviște, de-a lungul timpului, în mod special cu managerul ei, Prof. univ. dr. Agnes Erich, în cadrul a numeroase proiecte, folositoare și foarte necesare comunității noastre locale.

În mod deosebit, la împlinirea recentă a vârstei de 80 de ani, apreciez activitatea prestigioasă și jertfelnică a domnului Prof. univ. dr. Victor Petrescu, director în trecut al Bibliotecii, căruia pentru merite culturale deosebite i-am conferit Ordinul Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, ca omagiu adus întregii sale activități.

În mod cu totul special, încurajez pe reprezentanții editurilor prezente aici și pe locuitorii orașului nostru preocupați de carte și de cultură, în general, să nu înceteze a promova și a dezvolta, în contemporaneitate, valorile noastre creștine, românești și europene!

Să ne bucurăm de lectură, în special din cărți tipărite și nu numai de pe rețelele de socializare, care prezintă riscul de a rarefia bucuria autentică a lecturii, și mai ales să încurajăm tinerele generații să citească și să se aprecieze înțelepciunea extraordinară cuprinsă în universul livresc!

Tuturor vă doresc sănătate, pace și bucurie, invocând, binecuvântarea Bunului Dumnezeu peste toți cei prezenți!’’, este mesajul Înaltpreasfințitului Părinte    Arhiepiscop și Mitropolit NIFON cu ocazia celei de-a XX –a ediții a Salonului Editorial ,, Ion Heliade Rădulescu’’.

 

 

                   

 

 


Distribuie articolul