Distribuie articolul

Doar 1,25 de lei! Atât s-a îndurat Guvernul României să aloce pentru transportul școlar al elevilor care sunt nevoiți să facă naveta pe o distanță  de 10 km, pentru a ajunge la unitățile lor de învățământ! Din postura de secretar executiv al PSD Dâmbovița, primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan  a analizat astăzi, în cadrul conferinței de presă de la partid, problemele cu care se confruntă administrațiile publice locale, acum, în pragul deschiderii noului an școlar.

Edilul susține că nu se cunoaște momentan modalitatea în care se va face decontarea transportului elevilor… Nici la ,,capitolul’’ creșe lucrurile nu sunt  clare, pentru că autoritățile locale nu știu încă cine va asigura finanțarea acestor instituții de învățământ antepreșcolar.

,,Suntem aproape de începutul anului școlar și din păcate problemele pe care le-am semnalat de-a lungul timpului cu privire la necesitățile pe care educația le are, necesități de reglementare, dar și din punct de vedere financiar, au rămas fără răspuns. Pe zona de transport public, de gratuitate pentru elevi, pentru că știți că de un an și ceva Guvernul a uitat să emită normele legale în baza cărora să se poate deconta acest transport…

Au rămas pe situația aceea cu suspendarea cursurilor în școli și nu i-a mai interesat, după reluarea cursurilor, să reglementeze în vreun fel transportul gratuit pentru elevi. În cele din urmă Guvernul a emis un act normativ, a emis și un ordin în baza căruia cel puțin teoretic există posibilitatea decontării transportului pentru elevi. Știți cât este valoarea unei călătorii pentru un elev care vine de la 10 km de Târgoviște? 1,25 lei, atât consideră Guvernul României că merită un elev care face naveta cu autobuzul de la 10 km de Târgoviște! Sigur, vom vedea și modalitatea în care se va face această decontare.

Eu m-am uitat în ultima rectificare bugetară și nu prea am văzut sumele acestea, de fapt în propunerea de rectificare, așa cum nu am văzut în propunerea de rectificare nici sumele necesare fie preluării creșelor la bugetul de stat sau acordarea unei sume pe costul standard așa cum se întâmplă în cazul elevilor și în cazul copiilor de grădiniță. Nu am văzut nimic din acest punct de vedere deși există în legislația națională, în legea educației o prevedere potrivit căreia Guvernul are obligația să acorde o sumă de bani pentru fiecare copil de la creșă. În acest moment onor Guvernul ignoră aceste dispoziții.

Teoretic ele ar trebui să intre în vigoare începând cu 13 septembrie, când se reia noul an școlar. Creșa reprezintă învățământ antepreșcolar, deci învăţământ… în baza legii educației naționale… La Târgoviște, pe zona de creșe, comunitatea locală contribuie anual cu peste 7 milioane de lei, sume care ar trebui să fie plătite de către Guvernul României. Repet, creșa este considerată instituție de învățământ antepreşcolar, în baza legii educației naționale. Din păcate lucrul acesta nu se întâmplă. Municipiul Târgoviște nu are nicio treabă cu această rectificare bugetară, nu primește niciun ban…”, a declarat secretarul executiv al PSD Dâmbovița, Cristian Stan, primar al municipiului Târgovişte la conferința de presă de la partid.

 

 

 

 

 


Distribuie articolul