ITM Dâmbovița: Construcțiile, comerțul și prestări servicii… ,,campioane’’ la munca la negru!

0
212

 

În intervalul ianuarie – iunie 2021, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița a organizat acțiuni de informare a angajaților și angajatorilor în privința drepturilor și obligațiilor pe care le au în cadrul raporturilor de muncă și au desfășurat atât controale prevăzute în Programul Cadru de acțiuni pentru anul în curs, cât și acțiuni de verificare a evenimentelor survenite în cadrul activității societăților dâmbovițene. În același timp, în cadrul tuturor controalelor efectuate s-a urmărit modul în care se respectă normele de protecție și limitare a răspândirii COVID-19.

Inspectorii compartimentului de Control Relații de Muncă au efectuat 813 controale, în urma cărora au aplicat 98 de sancțiuni, dintre care 61 de amenzi, în valoare totală de peste cinci sute de mii de lei. Cel mai frecvent s-au constatat neconformități în domeniile: construcții, confecții textile, transport de mărfuri și comerț.

Munca la negru a fost depistată la 16 angajatori, la care efectuau activități fără forme legale 19 muncitori. Domeniile în care a fost detectat acest fenomen sunt construcțiile, comerțul și prestări servicii. Pentru această încălcare a legilației muncii au fost acordate amenzi în valoare totală de 380 mii lei.

În ceea ce privește Sănătatea și Securitatea în Muncă, în primul semestru al anului au fost verificate 500 de societăți, cele mai multe – 150, din domeniul construcțiilor, urmate de confecții – 62, exploatări forestiere și prelucrarea lemnului – 31… În urma acestor acțiuni, au fost dispuse 869 de măsuri de intrare în legalitate și au fost aplicate 43 de sancțiuni contravenționale, din care 6 avertismente scrise si 37 de amenzi, în valoare totală de 98 de mii de lei. Printre cele mai frecvente neconformități constatate și sancționate, se numără  nepurtarea echipamentului individual de protecție acordat de angajator, lipsa instruirii periodice în domeniul SSM, nesupravegherea la termene legale a stării de sănătate, sau neefectuarea triajului epidemiologic, în contextul pandemiei de COVID-19.

,,În intervalul ianuarie-iunie 2021, inspectorii SSM au cercetat 42 de evenimente petrecute la societăți dâmbovițene, avizate fie ca accidente cu incapacitate temporară de muncă, accidente ușoare sau accidente în afara muncii și 44 de evenimente petrecute pe teritoriul județului, la societăți care nu sunt dâmbovițene. Alte 5 evenimente, din domeniile construcții-2, transporturi-1, agricultură– 2, cercetate de ITM Dâmbovița și avizate de Inspecția Muncii, au fost mortale.

O activitate prioritară în cadrul instituției a fost, și în primele șase luni ale anului, soluționarea petițiilor și a reclamațiilor, adresate de salariații firmelor din județul Dâmbovița, care au sesizat nereguli în desfășurarea raporturilor de muncă pe care le-au avut cu angajatorii. Astfel, în prima jumătate a anului, ITM Dâmbovița a primit și soluționat peste 160 de petiţii și reclamaţii care au fost repartizate departamentelor de control spre soluţionare, conform prevederilor O.G. 27/2002 modificată.

Aspectele sesizate au vizat în principal nerespectarea termenilor stabiliți prin contractul individual de muncă, neacordarea sau neplata concediului de odihnă și a concediului medical, neacordarea diurnelor sau refuzul de încetare a raporturilor de muncă sau de eliberare a actelor de vechime. Alte aproximativ 500 de persoane s-au adresat direct Compartimentului Comunicare și Relații Publice, solicitând informații despre drepturile lor, vechimea în muncă sau modul în care contractele de muncă le sunt înscrise în Registrul de Evidență a Salariaților. Aceștia au primit indicații verbale, pentru soluționarea problemelor semnalate’’, a declarat Marius Lixandru, inspector șef ITM Dâmbovița.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here