Distribuie articolul

În unele state ale Uniunii Europene, varianta Delta a coronavirusului, mult mai contagioasă, este deja dominantă și conform Centrului pentru Prevenția și Controlul Bolilor până la sfârșitul lunii august se așteaptă ca aceasta să devină dominantă peste tot. Vaccinul este scutul  împotriva acestei noi tulpini care tinde să se răspândească rapid.  Cu acest mesaj, de încurajare a vaccinării, a venit în județul Dâmbovița, la Centrul Mobil de Vaccinare de la Petrești, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Aceasta  a anunțat și  noile măsuri care urmează să fie implementate în vederea creșterii gradului de vaccinare în rândul populației. Prima măsură se referă la pacienții cu boli cronice care vor fi vaccinați  în ambulatoriile de specialitate, știut fiind faptul că  aceștia prezintă și cel mai mare risc de a contacta și de a dezvolta complicații în caz de infecție cu coronavirus.  A doua măsură îi vizează în mod direct pe medicii de familie care vor fi încurajați să meargă să vaccineze la domiciliul pacienților nedeplasabili.

,,Împreună cu Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare ne concentrăm acum pe impulsionarea campaniei de vaccinare pentru a ajunge cât mai aproape de cei vulnerabili și de cei din mediul rural. În acest sens pregătim cadrul pentru a extinde vaccinarea în ambulatoriile de specialitate ale spitalelor, dar și pentru a stimula medicii de familie să vaccineze pe oricare dintre doritori, inclusiv la domiciliu.

Fac un apel și de asemenea le mulțumesc medicilor de familie pentru implicare și îi rog  să continue să-și vaccineze pacienții așa cum îi rog să continue să-i informeze. Din calitatea mea de medic vreau să le transmit pacienților mei și tuturor pacienților din țară că vaccinurile sunt sigure și că indiferent dacă suferiți de boli neoplazice, de cancere, de diabet, de boli cardiovasculare, de boli autoimune, vaccinarea este sigură și eficientă. Vă rog să vă informați din surse sigure și să alegeți să vă vaccinați

Vrem să încurajăm medicii de familie, autoritățile locale și preoții, cei care sunt mai aproape de oamenii din mediul rural să încurajeze oamenii să se vaccineze. În plus avem în lucru o ordonanță prin care oferim medicilor de familie, pentru serviciul  de vaccinare pe care îl oferă la domiciliul pacientului, fie că este vârstnic, fie că este nedeplasabil, fie că este mai greu deplasabil, un tarif mai mare pentru a facilita tocmai această vaccinare la domiciliu.

De asemenea, pentru pacienții cu boli cronice vom începe vaccinarea în ambulatoriile de specialitate tocmai pentru a ținti mai bine acele persoane care sunt și la cel mai mare risc de a contracta și de a dezvolta complicații în caz de infecție cu coronavirus. Acestea sunt măsurile pe care Ministerul Sănătății le dezvoltă, dar împreună cu CNCAV participăm și la activitățile din caravanele de vaccinare din acțiunea ,,Orașul vaccinează satul’’.

Cu siguranță rata de vaccinare în mediul rural este mai mică. Înțeleg că în Dâmbovița este undeva în jur de 16% în mediul rural ceea ce este puțin dacă ne comparăm cu Bucureștiul unde ne apropiem de 50%’’. Deocamdată cifrele ne arată că mai avem o fereastră de oportunitate,  este important să înțelegem că fiecare om vaccinat contează atât pentru el cât și pentru cei din jurul lui. E important ca împreună să transmitem acest mesaj’’, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

 


Distribuie articolul