Distribuie articolul

Direcţia de Sănătate Publică Dambovita organizează în luna iulie 2021 campania de informare şi educare dedicată informării despre efectele activității fizice asupra organismului.  Beneficiile pentru sănătate ale activității fizice, de la cele cardiovasculare la cele mentale, sunt bine stabilite. În schimb, inactivitatea fizică, pe lângă fumat și obezitate este un factor major de risc pentru bolile netransmisibile la nivel mondial.

Activitatea fizică regulată ajută la prevenirea și gestionarea bolilor netransmisibile, cum ar fi bolile cardiace, accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat și mai multe tipuri de cancer. De asemenea, ajută la prevenirea hipertensiunii arteriale, la menținerea unei greutăți corporale sănătoase și poate îmbunătăți sănătatea mintală, calitatea vieții și starea de bine. Activitatea fizică se referă la orice tip de mișcare. Modalitățile cele mai frecvente de a fi active includ mersul pe jos, mersul pe bicicletă, pe motocicletă, diferite tipuri de sporturi, recreerea și jocul active și pot fi realizate la orice nivel de abilitate și pentru plăcerea tuturor.

Cu toate acestea, estimările globale actuale arată că unul din patru adulți și 81% dintre adolescenți nu fac suficientă activitate fizică. Mai mult, pe măsură ce țările se dezvoltă economic, nivelurile de inactivitate cresc și pot ajunge până la 70%, din cauza schimbării mijloacelor de transport, a utilizării sporite a tehnologiei la muncă și pentru recreere, a valorilor cultural și a comportamentelor sedentare în creștere. Planul global de acțiune al OMS privind activitatea fizică 2018-2030: oameni mai active pentru o lume mai sănătoasă, oferă un cadru de acțiuni politice eficiente și fezabile, care pot ajuta la susținerea, menținerea și creșterea activității fizice prin parteneriate interguvernamentale și multisectoriale.

În România, din totalul populației rezidente de 15 ani şi peste care muncesc realizând treburile ce fac parte din activitatea zilnică a fiecărei persoane (efectuând muncă remunerată sau neremunerată, muncă în gospodări aproprie, îngrijind familia, învăţând, căutând un loc de muncă, îngrijind persoane vârstnice etc.) mai mult de jumătate a declarat că atunci când muncesc petrec cea mai mare parte a timpului așezate sau în picioare (60,6%), un sfert din populaţie a declarat că desfăşoară o muncă ce presupune un efort fizic moderat, 5,7% au declarat că realizează o muncă solicitantă din punct de vedere fizic, iar 6,8% au precizat că nu desfăşoară nicio muncă ce presupune efort fizic sau nu au putut preciza tipul efortului fizic.

Scopul campaniei: Integrarea activității fizice regulate ca parte a activității cotidiene

Sloganul campaniei este: „Nici o zi fără activtate fizică.”

Obiectivele campaniei: – Conștientizarea populației din grupurile țintă privind importanța și efectele activității fizice practicate în mod regulat, asupra sănătății fizice și mintale

– Informarea populației din grupurile țintă privind modalitățile de adoptarea actvității fizice, sub orice formă a ei, în rutina zilnică.

Mesaje cheie campanie:

-Adresează-te cu încredere medicului de familie înainte de a începe practicarea regulată a activității fizice, mai ales dacă ai boli cronice. Stabiliți împreună obiective realiste, în funcție de starea de sănătate;

-Alcătuiește-ți un program, astfel încât să practici cât mai des o formă de activitate fizică ce îți face plăcere;

-Evită practicarea sportului în mediul exterior dacă aerul este foarte poluat.

 

DIRECTOR EXECUTIV,                                                                 DIRECTOR EXEC. ADJ. SAN.PUB.,

  1. SORIN STOICA                                                                      DR. GABRIELA COSTEA

 

 

 

 

 

 


Distribuie articolul