Distribuie articolul

Plenul reunit al Parlamentului a comemorat astăzi, pentru prima dată în istoria sa, într-o ședință solemnă, victimele Pogromului de la Iași, din iunie 1941! În această lună s-au împlinit 8 decenii de la cel mai cunoscut eveniment din istoria asasinatelor antievreiești din România. Pogromul de la Iași a determinat distrugerea fizică a unei părți importante din populația de origine evreiască a orașului, schimbând dramatic istoria și destinul fostei capitale a Moldovei.

Prezent la sesiunea solemnă din Parlament, deputatul USR PLUS Dâmbovița, Daniel Blaga a transmis un mesaj pentru zecile de mii de suflete îndurerate care n-au putut să-și onoreze rudele care au devenit victime ale Pogromului de la Iași.

„Cei ce nu cunosc istoria sunt condamnați să o repete” e un dicton pe care mulți dintre noi îl știm bine, încă din perioada școlii. E însă în egală măsură important să recunoaștem greșelile impardonabile ale trecutului, căci doar rostindu-le ni le putem asuma și doar asumându-ni-le ne putem asigura de faptul că acestea nu se vor mai repeta. Niciodată. La urma urmei, valorile democrației trebuie să includă toleranța, respectul mutual și eliminarea acțiunilor de tip extremist.

Acum 80 de ani avea loc una dintre cele mai sângeroase și mai violente acțiuni de linșaj colectiv din istoria țării noastre. Pogromul de la Iași e amintit doar în treacăt în cărțile noastre de istorie dar realitatea nu poate fi negată, nici chiar aproape un secol mai târziu. Și nu are voie să fie. Numărul total al victimelor poate că nu va fi cu exactitate cunoscut niciodată, însă raportul final al „Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România” arată că în timpul pogromului au fost uciși 14.850 de evrei și rromi, mulți dintre aceștia având de îndurat atât călătoria în „trenurile morții” cât și execuții în stradă, în Iași.

În urmă au rămas zeci de mii de suflete îndurerate ce n-au putut nici măcar să își onoreze membrii căzuți ai familiei, gropile comune făcând acest lucru practic imposibil. În timp, însemnările au devenit tot mai puține iar vocile supraviețuitorilor au fost estompate de vreme. Rolul Parlamentului e esențial (și) pentru combaterea discriminării, motiv pentru care sunt privilegiat că am putut astăzi lua parte la sesiunea solemnă de comemorare a victimelor Pogromului de la Iași.

Acest eveniment sângeros, de tristă amintire, nu e singular. Victimele torționarilor spre exemplu par a fi tot mai mult uitate de timp. E de datoria noastră și în acest caz să nu lăsăm acest lucru să se întâmple. Și să căutăm până în ultimul moment să oferim alinare celor care au rămas, făcând dreptate pentru cei care ne-au părăsit pe nedrept’’, este mesajul transmis de deputatul USR PLUS Dâmbovița, Daniel Blaga.

 

 

 

 

 


Distribuie articolul