Distribuie articolul

Deputatul USR PLUS Dâmbovița, Daniel Blaga nu mai vrea ca, în unitățile de învățământ,  directorii interimari să fie numiți politic de către inspectoratele școlare! Pentru a pune punct acestei practici păguboase pentru sistemul educațional, parlamentarul dâmbovițean a votat astăzi, în Camera Deputaților, în favoarea unui proiect de depolitizare a unităților de învățământ.

Potrivit proiectului de act normativ, care urmează să primească și girul senatorilor, Consiliile de Administrație ale școlilor sunt cele care trebuie să-și numească directorii interimari, și nu inspectoratele școlare așa cum este cutuma în prezent. Mai spune Daniel Blaga că astfel se va elimina practica  numirilor „din pix”, pe baza carnetului de partid sau a simpatiilor politice.

,,Educația sănătoasă a viitoarelor generații trebuie să însemne ieșirea școlilor din cercul de influență politică. Am votat astfel astăzi în Camera Deputaților în favoarea unui proiect USR PLUS care stabilește ca directorii interimari să nu mai fie numiți de către inspectoratele școlare, ca până acum, ci de către consiliile de administrație ale școlilor. Din acestea din urmă vor face parte profesorii, părinții elevilor și reprezentanți ai autorităților locale.

Urmează o perioadă de tranziție pentru școlile din România. Aproape 10.000 de posturi vacante vor fi scoase la concurs, motiv pentru care e nevoie ca acestea să fie realizate „pe bune”, departe de „calcule” politice sau de „prietenii” pe baza carnetului de partid. În egală măsură, era nevoie de un mecanism non-politic pentru școlile care nu se vor bucura de numirea unui director și care vor trebui să se bazeze, cel puțin momentan, pe un interimat.

Astfel, nici aici nu va mai fi loc pentru numiri „din pix”, pe baza aceluiași carnet sau a simpatiilor politice. Proiectul de depolitizare urmează să ajungă la Senat, urmând a ne angaja ca această lege să ajungă în vigoare până la data de 14 septembrie, data concursului propriu zis pentru ocuparea posturilor de directori’’, a declarat deputatul USR PLUS Dâmbovița, Daniel Blaga, președintele USR PLUS Dâmbovița.

 


Distribuie articolul