Distribuie articolul

Țara noastră are nevoie de spitale regionale, dar și de specialiștii care să gestioneze proiectele europene destul de complexe pentru atragerea banilor necesari construirii acestor unități  medicale. Pe marginea acestei ,,urgențe’’ s-a pronunțat și deputatul USR PLUS Dâmbovița, Daniel Blaga care susține ideea înființării departamentului specializat pentru proiecte majore, la Ministerul Sănătății.

,,Avem nevoie urgent de spitalele regionale. Și de specialiști. Sunt mirat de atacurile din ce în ce mai dese la adresa colegei noastre Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății. I se reproșează Ioanei că nu face, în câteva luni, ce nu au făcut alții, în atâția ani. Să nu uităm că Ministerul Sănătății nu dispune de specialiștii necesari unor proiecte uriașe, cum ar fi spitalele regionale. Știu foarte bine și domnii care o atacă, periodic, că nu există ingineri sau arhitecți care să poată prelua aceste sarcini majore, de miliarde de euro.

Dovadă stau documentele încă de acum 6-7 ani, când țara noastră a avut la dispoziție sumele de la Uniunea Europeană pentru cele trei spitale regionale, dar banii europeni nu au fost cheltuiți decât în proporție extrem de mică, de ordinul a câteva zeci de mii de euro. Cu toții știm că, în toată lumea civilizată, niciun minister nu face de A la Z proiectele de investiții.

Ministerul Sănătății are nevoie de un departament specializat pentru proiectele majore, care trebuie implementate la timp și cu un buget limitat. Nu văd de ce există îngrijorare în ceea ce privește angajarea unor specialiști în acest sens, mai cu seamă că aceștia lipsesc din cadrul ministerului.

Să nu trecem cu vederea nici suma de 1,4 miliarde de RON pe care Ministerul Sănătății a returnat-o, în 2020, la bugetul de stat, dar nici faptul că în programul de Guvernare ne-am asumat, toți cei din coaliție, să construim un corp de experți, în cadrul Agenției pentru Investiții în Infrastructura de Sănătate, adică oamenii care vor reuși să pună în practică proiectele pentru spitalele regionale.

O cunosc pe Ioana Mihăilă și știu că va avea în jur doar oameni capabili și serioși. Sunt convins că oamenii s-au săturat de promisiuni și vor să se beneficieze de serviciile spitalelor regionale cât mai curând’’, a punctat deputatul USR PLUS Dâmbovița, Daniel Blaga.

 


Distribuie articolul