Distribuie articolul

Social democrații cer demiterea ministrului  Investițiilor și Fondurilor Europene,  Cristian Ghinea! Aceștia spun că greșelile ministrului sunt mult prea grave pentru a mai putea rămâne în funcție, iar  pagubele produse României, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, ar fi  incomensurabile.

PSD a depus astăzi  moțiunea simplă împotriva ministrului Cristian Ghinea, căruia îi cere să vină în Parlament și să explice românilor de ce avem un program făcut de firmele de consultanță, aceleași la care vor ajunge mare parte din banii din PNRR.

,,Astăzi, în Camera Deputaţilor, se dezbate moţiunea simplă – Cristian Ghinea, de la zero la abis! – prin care cerem guvernului Cîțu și coaliției de guvernare PNL-USRPLUS-UDRM să-l demită și să-l înlocuiască de urgență pe ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene Cristian Ghinea.

Sunt prea multe și prea grave greșelile acestuia, prea acută incompetența sa, prea mari pagubele produse României, pentru a mai putea rămâne în funcție. Cristian Ghinea a atins nivelul maxim al incompetenței sale prin Planul Național de Redresare și Reziliență!

Spre deosebire de țările europene, unde PNRR-urile înseamnă redresare și dezvoltare, în România, sub ,, autoritatea” lui Ghinea, PNRR-ul – ținut la secret și despre care nu știe ce conține – aduce sărăcie și austeritate, respectiv  taxe mai mari, înghețări și tăieri de venituri, deghizate propagandistic în reforme.

Este de neacceptat ca România să piardă miliarde de euro  din cauza incompetenței și superficialității ministrului Ghinea! Nu doar din PNRR ci, de exemplu, din programele de coeziune aferente exercițiului financiar 2014-2020, unde absorbția a ajuns să fie nesemnificativă, doar 0,2 miliarde de euro, ceea ce face imposibil ca conturile României să ajungă cele 15 miliarde de euro ce mai trebuiau atrase în actualul exercițiu financiar. Acum, tuturor autorităților locale le este imposibil să deconteze proiectele pentru care s-au îndatorat, inclusiv cele destinare gestionării crizei COVID-19, în valoare totală de 910 milioane de euro!

Este inacceptabil ca România să se împrumută încă 15 miliarde prin PNRR pentru că ministrul Ghinea nu știe, nu poate ori nu vrea să se ocupe de proiecte care să atragă cele 15 miliarde gratis, fără dobândă, rămase nefolosite din exercițiul financiar european 2014-2020.

Ministrul ZERO trebuie să vină în Parlament și să explice pe larg românilor de ce avem un program făcut de firmele de consultanță, aceleași la care vor ajunge mare parte din banii din PNRR. Ministrul ZERO trebuie să explice românilor de ce există proiecte de sute de milioane de euro alocate cu dedicație, direct prin PNRR, în vreme ce firmele românești, afectate de pandemie, nu primesc niciun sprijin prin PNRR.

Ministrul ZERO trebuie să le explice românilor de ce Polonia, Ungaria, Bulgaria, Portugalia sau Franța au reușit să ia bani pentru irigații prin PNRR, iar România nu! Ministrul Cristian Ghinea trebuie să plece! Orice zi în funcția de ministru al Fondurilor Europene înseamnă agravarea situației Românei, adâncirea pierderilor masive de bani europeni. Și pierdem toți românii, indiferent de opțiunea politică!

România are nevoie de  un om competent, capabil să nu irosească șansa României de a atrage și utiliza inteligent fondurile europene, pentru dezvoltare și mai multă bunăstare, nu pentru sinecuri și comisioane care umflă buzunarele prietenilor și sponsorilor politici ai puterii dar aduc austeritate, adică mai multă sărăcie, restului populației’’, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD Dâmbovița, Costin Cozma în cadrul unei conferințe de presă.

 

 


Distribuie articolul