Distribuie articolul

Ca în fiecare an, pe 14 iunie, Centrul de Transfuzie Sanguină Dâmbovița sărbătorește Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, dată aleasă nu întâmplător, aceasta fiind ziua de naștere a medicului și cercetătorului austriac Karl Landsteiner, laureat al premiului Nobel pentru Fiziologie și Medicină în 1930!

Descoperirea lui a fost salvatoare de vieți, prin punerea în evidență a grupelor sanguine și a faptului că oamenii pot fi compatibili între ei doar dacă se respectă niște reguli la administrarea sângelui prin transfuzie, ținând cont de aceste grupe sanguine pe care fiecare dintre noi le purtăm.

,,Ziua Mondiala a Donatorului de Sânge este o manifestare ce are rolul de a aduce un omagiu donatorilor de sânge și, în același timp, prin sărbătorirea acestei zile se dorește creșterea gradului de conștientizare a nevoii de donații de sânge.

Sângele este o resursă importantă, atât pentru tratamentele planificate, cât și pentru intervențiile de urgență. Acesta ajută pacienții care au probleme de sănătate ce le pun viața în  pericol, asigurându-le o existență mai îndelungată și o calitate superioară a vieții.

Scopul acestei zile este de a aduce în atenția oamenilor importanta donării de sânge, un gest umanitar, benevol și neremunerat, singurul mod în care putem obține sângele și produsele sanguine indispensabile pacienților, dar în primul rând pentru a mulțumi acestor oameni speciali, generoși și binevoitori care sunt Donatorii de sânge!

Vă invităm să celebrăm împreună această zi și toată săptămâna 14-18 iunie o să vă fie dedicată dumneavoastră, oameni minunați, donatori de sânge… donatori de viață!’’, a transmis directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Dâmbovița, dr. Iulia Stanciu.

 

 

 

 

 


Distribuie articolul