Distribuie articolul

Evenimentele dedicate Zilei Eroilor, în Sfânta zi a Înălțării Domnului, au debutat astăzi, 10 iunie 2021, la Cimitirul de Onoare Românesc de la Teiș (Târgoviște), unde a avut loc un ceremonial militar-religios, organizat în cinstea acestei zile. La acest eveniment solemn, Consiliul Județean Dâmbovița a fost reprezentat de către președintele Corneliu Ștefan și vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie. De asemenea, au participat: prefectul județului, Aurelian Popa, primarul municipiului Târgoviște, Cristian Daniel Stan, deputatul Carmen Holban, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Târgoviștei, ai Garnizoanei Târgoviște, Inspectoratului Județean de Poliție Dâmbovița, cadre militare în rezervă și retragere, veterani de război.

Au fost rostite alocuțiuni despre faptele de eroism ale înaintașilor, iar militarii Garnizoanei Târgoviște și elevii clasei a II-a de la Liceul de Arte „Bălașa Doamna” (învățător Laura Bălan) au aprins candele și au pus flori, alături de autoritățile locale, la fiecare cruce din Cimitirul de Onoare Românesc de la Teiș. În paralel cu această acțiune, la Cimitirul Evreiesc din Târgoviște a avut loc un moment comemorativ și depuneri de coroane și jerbe de flori, Consiliul Județean Dâmbovița fiind reprezentat de secretarul general al județului, Dănuț Nicolae Popa Stănescu.

La ora 12:00, clopotele bisericilor ortodoxe din Patriarhia Română au fost trase în semn de prețuire și recunoştință față de eroii care s-au jertfit pentru neam, credință și țară. Catedrala Mitropolitană din Târgoviște a găzduit o slujbă religioasă organizată de Arhiepiscopia Târgoviștei și oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, aceasta fiind urmată de o ceremonie militară și religioasă, în piața centrală din orașului-reședință de județ răsunând acordurile Imnului Eroilor, în interpretarea coralei Mitropoliei Târgoviștei.

Cu prilejul acestui eveniment, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a transmis:Astăzi, de Ziua Eroilor Români, ne îndreptăm gândurile către toți aceia care au luptat pentru un vis și un ideal comun. Să ne amintim astăzi de trecut, de istoria noastră, de luptele glorioase pe care le-au dus eroii neamului și pentru care le suntem profund recunoscători, de jertfirea vieții lor pentru ca noi să putem avea un viitor demn, la noi acasă.Eroilor cunoscuți și necunoscuți le datorăm astăzi existența noastră, ca neam și țară. Să le cinstim memoria și, mai ales, să nu uităm țelurile care i-au mânat pe ei în luptă – credință, libertate, dreptate!

Au trecut mulți ani peste lupta lor, însă sacrificiul făcut nu le va fi niciodată uitat. În fiecare an, în ziua sfântă a Înălțării Domnului, ne amintim că au existat destine care nu au precupețit nici propria viață pentru ca România să fie puternică și independentă. Astăzi, mai mult decât oricând, vă îndemn să ne gândim la tot ce avem, la ceea ce suntem și la cei pentru care nicio jertfă nu a fost prea mare, cei pentru care iubirea de țară și de semeni a fost mai puternică decât teama și dorința de a trăi. Vă îndemn să ne îndreptăm gândurile către fiecare inimă de român care s-a sacrificat pentru destinul acestui popor.

 Să păstrăm aprinsă veșnic, în suflete, lumina recunoștinței pentru toți eroii români care odihnesc în glia strămoșească sau pe meleaguri străine, dar ale căror suflete au rămas aici, să ne fie pavăză și model! Hristos S-a Înălțat! Slavă eroilor neamului românesc! Vă urez sănătate, putere de muncă, înțelegere și prosperitate!”

 

Compartimentul Imagine, Relații Externe – Consiliul Județean Dâmbovița


Distribuie articolul