Carmen Holban, deputat PSD Dâmbovița: La Mulți Ani, dragi dascăli!

0
152

,,Jos pălăria în fața învățătorilor! Vrem, nu vrem, în spatele fiecăruia dintre noi se află un dascăl. E un lucru pe care-l recunoaștem rar, dar care se vede zi de zi. Spre cinstea sau dezamăgirea celor care ne-au pus în mână, pentru prima oară tocul (vă mai aduceți aminte cum arată un toc și o călimară?) și bețișoarele (mai există?)… Învățătorul, de la Comenius încoace, conștientizează că școala este un „atelier al umanității” și „drumul regal spre înțelepciune”.

Întotdeauna învățătorii au găsit resursele interioare pentru a depăși conjuncturi neprielnice. În jurul lor s-au creionat portrete memorabile care au străbătut vremurile și sunt argumente solide ale devotamentului lor profesional.

Profesia de dascăl (învățător, îndrumător, profesor) are un statut flexibil într-o societate modernă: instructor, actor (care emoționează prin descifrarea unor texte perene, pentru a fi receptat de elevi aflați în formare), mediator, moderator între actorii comunicării educaționale, autoritate instituțională, confesor și protector al celor mai slabi, consilier și terapeut, lider de opinie științifică, manager profesionalizat al colectivităților de elevi.

Ce este dascălul? Un om cu har și vocație, un sculptor de suflete și caractere, adesea cel mai bun dintre noi. Un model de succes în viață, chiar un ideal, în ultimă instanță. Pentru ca tinerii, elevii și studenții să-i soarbă vorbele, să se uite la el (ea) cu nespusă admirație, să creadă în știința pe care le-o transmite, în judecățile de valoare pe care le face. Pentru ca părinții să-l respecte și pentru ca să-și găsească locul binemeritat în comunitate. E mult mai ușor să fii un foarte bun specialist în orice domeniu, decât să-i înveți pe alții ce știi și, mai ales, să faci din ei oameni, să-i formezi.

La ceas aniversar, urez dascălilor din județul Dâmbovița și din toată țara cât mai multe succese în bătălia pentru marile performanțe ale celor mici! Vă doresc sănătate și putere pentru continuarea muncii pe care o faceți cu atâta dăruire. La Mulți Ani tuturor învățătorilor, cei care duceți pe umeri dulcea povară a luminii! La Mulți Ani, dragi dascăli!’’ este mesajul transmis astăzi de deputatul PSD Dâmbovița, Carmen Holban… de ,,Ziua Învățătorului’’.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here