Distribuie articolul

Elevii din toată țara sunt obligați să-și plătească abonamentele și biletele pe transportul public, în condițiile în care există o normă legală care le oferă dreptul de a beneficia de gratuitate! Secretarul executiv al PSD Dâmbovița, Cristian Stan a vorbit la conferința de presă de la PSD Dâmbovița despre transportul public al elevilor și despre cum a reușit actualul Guvern să lase fără gratuitate elevii din toată țara! Edilul spune că a abordat acest subiect pentru a răspunde semnalelor venite  de la părinți, dar și de la copii, legate de acest subiect.

,,Guvernul recunoaște acest lucru cu cinism și nu face nimic în legătură cu soluționarea acestei probleme. Mai exact, în luna noiembrie 2020, actualul Guvern vine și modifică Legea Educației Naționale stabilind că în vederea asigurării gratuității decontarea gratuității se face de la bugetul de stat prin transfer către unitățile administrativ teritoriale. Bani la bugetul de stat nu au fost prevăzuți pentru așa ceva, motiv pentru care această dispoziție legală nu a fost niciodată aplicată. Iar decontarea s-a realizat în baza vechii legislații, mai exact era o hotărâre de Guvern 435/2020, dar la acest moment nu se mai poate asigura gratuitatea.

Guvernul este conștient și într-un proiect de Ordonanță de Urgență aflat pe site-ul ministerului Educației din luna martie se prevăd următoarele… „Modificările aduse prin Legea 226 produc confuzie legislativă prin raportare la componenta de finanțare, în sensul că pe de o parte decontarea cheltuielilor de transport se face de la bugetul de stat prin transfer către UAT-uri, iar pe de altă parte unitatea de învățământ decontează transportul desfășurat în alte modalități decât sub forma unui serviciu public. Astfel, prin introducerea prin legea 226 a altor modalități de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevi generează instabilitate legislativă și înfrângerea securității raporturilor juridice aspect care în prezent a făcut imposibilă asigurarea gratuității elevilor’’.

Asta susține Guvernul României prin proiectul de Ordonanță de Urgență aflat din martie în dezbatere publică pe site-ul ministerului Educației. Guvernul recunoaște că nu poate fi asigurată gratuitatea elevilor pe transportul public, propune un proiect de Ordonanță de Urgență, dar uită să-l adopte. Probabil că sunt lucruri mai importante de făcut în acest moment în afara acordării gratuității elevilor. Am vrut să fac această prezentare pentru că am primit foarte multe semnale de la părinți, de la copii, legate de acest subiect.

Aceasta este explicația pentru care în acest moment nu se poate asigura transportul gratuit al elevilor în contextul în care în prima fază Guvernul modifică un cadru legal care a fost aplicabil o anumită perioadă și uită să-l definitiveze, în sensul că nu emite și normele, și uită pe site-ul ministerului Educației un proiect care ar fi clarificat aceste aspecte. În al doilea rând și poate că acesta este adevăratul motiv, uită să prevadă în bugetul de stat cheltuielile necesare decontării transportului elevilor, așa cum impun normele legale date tot de către Guvern. Cam aceasta este explicația pentru care elevii din toată țara sunt obligați să-și plătească abonamentele, biletele, deși, o normă legală, le oferă dreptul de a beneficia de gratuitate”, a declarat secretarul general al PSD Dâmbovița, Cristian Stan la conferința de presă de la partid.

 

 

 

 

 

 


Distribuie articolul