Casa Atelier “Gabriel Popescu” Vulcana – Pandele… la ceas aniversar!

0
490

Sâmbătă, 15 mai 2021, se împlinesc 49 de ani de la deschiderea Casei Atelier “Gabriel Popescu” Vulcana – Pandele, modernizată prin proiectul „Restaurarea și consolidarea Casei Atelier Gabriel Popescu, Comuna Vulcana–Pandele, județul Dâmbovița”, implementat de Consiliul Județean Dâmbovița prin Programul „Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural și natural”, finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2009 – 2014.

Cu această ocazie, Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal “Curtea Domnească” Târgoviște,  oferă acces gratuit sâmbătă, 15 mai 2021, în cadrul Casei Atelier “Gabriel Popescu” Vulcana – Pandele.

Gabriel Popescu s-a născut în localitatea Gura Vulcănii, județul Dâmbovița, în anul 1866, cu puțin timp înainte ca viitorul rege Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen să accepte urcarea pe tronul Principatelor Unite Române. Destinul îi va întâlni, căci tânărul artist în devenire, Gabriel Popescu, va beneficia de o bursă din partea Casei Regale spre a-și desăvârși măiestria la Paris, iar peste timp gravorul va realiza o memorabilă gravură cu portretul Majestății Sale, imprimată, de asemenea, în orașul de pe malurile Senei.

A fost unul dintre cei opt copii ai soților Maria și Grigore Dumitru. Ulterior, artistul a adoptat numele Popescu, după profesiunea tatălui, preot în satul natal. Între anii 1894-1900 urmează, în paralel, cursurile Academiei „Julian” din Paris, unde va studia pictura, și École Nationale et Spéciale des Beaux-Arts, unde practică gravura, impresionând prin calitățile sale excepționale și prin caracterul său atât profesorii, cât și pe colegii alături de care studiază.

Atelier și locuință pentru artist și familia sa, casa, actualul Muzeu Gabriel Popescu,  a fost realizat între anii 1902 și 1905, împreună cu arhitectul Alexandre Clavel, prietenul gravorului. Gabriel Popescu a supravegheat îndeaproape construcția, casa beneficiind și un atelier de lucru generos, prevăzut cu luminator.

După finalizarea intervențiilor de restaurare, modernizare și punere în valoare, a urmat redeschiderea casei-atelier în iunie 2016, cu ocazia „Simpozionului de Gravură” dedicat împlinirii a 150 de ani de la nașterea marelui gravor român. De asemenea, pentru a menține vie memoria artistului, începând cu anul 2007, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” organizează Bienala Națională de Gravură „Gabriel Popescu”, ajunsă anul acesta la cea de-a VIII ediție.

Restaurarea și repunerea în circuitul cultural și turistic a Casei Atelier “Gabriel Popescu” Vulcana – Pandele, a fost și este o prioritate a Consiliului Județean Dâmbovița, constituind un reper cultural major la nivel regional și național.

 

Biroul Relații Publice al Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here