Semnal de alarmă tras de primarul Târgoviștei: ,,Se anunță vremuri grele pentru tot sistemul bugetar’’!

0
1013

Primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, secretar executiv al PSD Dâmbovița  anunță vremuri grele pentru salariații din sistemul bugetar! Mai spune edilul că, din sistemul administrației publice, cel mai mult va avea de suferit administrația publică locală, unde, potrivit noilor grile de salarizare, vor fi și cele mai mici salarii.

De asemenea, primarul orașului opinează că odată cu revenirea la sistemul anterior de salarizare, când coeficienții de ierarhizare erau stabiliți prin lege, la nivel național, se va reveni cel mai probabil  la ,,salariile care erau înainte de legea salarizării unitare, când rar un salariu depășea salariu minim pe economie’’. Concluzia tristă este că onor Guvernul  în loc să  aducă salariile angajaților din privat, unde într-adevăr este jale mare din punct de vedere al salarizării, la nivelul celor din sistemul bugetar, ei procedează exact invers.

,,Se anunță vremuri foarte grele pentru tot sistemul bugetar, indiferent că vorbim despre medici, despre profesori, despre administrațiile publice locale, mai puțin atunci când vorbim despre administrația publică centrală, din câte înțeleg. Se face o ierarhizare din care actualul Guvern spune că trebuie să stabilească salariile pe niște paliere. Din acestea reiese faptul că cele mai mari salarii sunt în administrația publică națională, apoi vine administrația publică teritorială, iar după aceea vine administrația publică locală, cu cele mai mici salarii.

Acestea sunt prevederile acestui memorandum. Eu nu știu care este rolul memorandumului, ce se încearcă și așa mai departe, însă cert este că administrațiile publice locale din sistemul administrației publice vor avea cel mai mult de suferit. Din acest motiv am spus că urmează vremuri grele, plafonarea sporurilor, iarăși nu înțeleg cum poți să faci acest lucru în mod artificial. Da, unde aceste sporuri trebuie să fie date, să fie date, unde nu trebuie să fie date, să fie tăiate. Acesta este principiul legal și constituțional.

Se vorbește despre condiții vătămătoare. Toate sporurile sunt date cu avizul Ministerului Sănătății. Acest lucru trebuia menționat de către guvernanți, pentru că este important. Nu este de vină administrația publică locală, în frunte cu primarul și președintele Consiliului Județean, așa cum încearcă să se transmită. Sporurile respective sunt date cu avizul Ministerului Sănătății, dacă discutăm despre sporuri pentru condiții vătămătoare. (…) Ierarhizarea este clară, administrațiile locale vor avea cele mai mici salarii. Încă un motiv să ,,mulțumim” actualului Guvern.

Cred că ar trebui făcută o analiză de substanță a situației, nu cu un proiect de lege făcut pe repede – înainte, elaborat de doamna Turcan, care nu știa nici ce vârstă are, la un moment dat, și să reorganizeze sistemul de salarizare în zona bugetară. Sigur că plafonarea unor sporuri coroborată cu scăderea drastică a salariilor, va conduce la scăderi de venituri semnificative. Am văzut că din nou  se revine la sistemul anterior de până în legea salarizării unitare acum în vigoare, iar coeficienții de ierarhizare nu vor mai fi stabiliți la nivelul fiecărei unități administrativ teritoriale, așa cum se întâmplă în acest moment, ci vor fi stabiliți din nou prin lege, la nivel național.

Vom reveni probabil la salariile care erau înainte de legea salarizării unitare, rar un salariu depășea salariu minim pe economie. Aduceți-vă aminte ce probleme erau înainte pe zona de personal, mai ales în zonele unde se cere o pregătire profesională temeinică și rezolvarea unor sarcini cu un nivel înalt de complexitate, spre exemplu accesarea fondurilor europene, iar stabilirea la nivel central al celor mai mari salarii, mi se pare absolut revoltătoare. Erau acele proiecte pentru trecerea peste perioada de pandemie, cu tablete, dezinfectant și așa mai departe, puteau fi depuse proiecte și de către administrația centrală, și de către administrațiile locale, 95% proiecte au fost depuse numai de administrațiile locale, iar cei de la nivel central, doar 5%, pe bani europeni.

Eu spun că ,,merită” să li se mărească salariile…Constatăm din nou că de câte ori este dreapta la putere în România, singura soluție găsită pentru echilibrarea bugetară constă în scăderea salariilor și scăderea veniturilor. Scăderea salariilor va reprezenta numai primul pas, mai departe vor fi scăzute venituri, drepturi de asigurări de sănătate, drepturi de asigurări sociale, veți vedea ce se va întâmpla mai departe” , este semnalul de alarmă tras de  primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, secretar executiv al PSD Dâmbovița la începutul acestei săptămâni în cadrul conferinței de presă de la partid.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here