ITM Dâmbovița: A apărut legea! Angajatorii pot să reducă programul de lucru al angajaților, în actualul context epidemiologic!

0
1111

În data de 5 aprilie, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 345, Legea 58/2021 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 211/2020  privind prelungirea aplicării unor măsuri de protecție socială adoptate în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate  salariaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru stimularea creșterii ocupării forței de muncă.

Concret, noul act normativ prevede posibilitatea ca, pe perioada stării de urgență, de alertă sau de asediu, plus încă 3 luni după încetarea acesteia, angajatorii să reducă programul de lucru cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă, cu acordarea unei indemnizații de 75% din salariul de bază brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru.

Reducerea timpului de muncă se stabilește prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de cel puțin 5 zile lucrătoare, cuprinse în perioada de 30 de zile calendaristice, începând cu prima zi de aplicare efectivă a măsurii, inclusiv în cazul programului de muncă în ture, sau a programului de muncă inegal, cu obligația notificării angajatului, cu cel puțin 5 zile înainte de aplicarea efectivă a măsurii.

Angajatorul poate dispune măsura reducerii timpului de muncă și poate solicita decontarea indemnizației dacă:

– măsura afectează cel puțin 10% din numărul de salariați ai unității;

– reducerea activității este justificată de o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioară aplicării sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia, cu cel puțin 10% față de luna similară sau față de media lunară a cifrei de afaceri din anul 2019. În cazul organizațiilor neguvernamentale, precum și al angajatorilor din categoria persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale,  diminuarea se raportează la veniturile realizate.

,,În perioada aplicării măsurii, salariații afectați nu pot efectua muncă suplimentară la același angajator, acestuia fiindu-i interzis să angajeze personal pentru prestarea unor activități identice ori similare cu cele prestate de către salariații al căror timp de muncă a fost redus ori să inițieze concedieri colective.

Prevederile legii se aplică și în cazul ucenicilor, cu condiția ca angajatorul să le asigure acestora accesul la pregătire teoretică și practică pentru dobândirea competențelor.

Reamintim că primirea la muncă sau prestarea oricărui alt tip de muncă a unuia sau a mai multor salariați, în afara programului de lucru stabilit în conformitate cu art. 1 din O.U.G. nr. 132/2020, constituie contravenție ce se sancționează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăși valoarea cumulată de 200.000 lei.

Legea intră în vigoare de astăzi, 8 aprilie 2021, urmând ca, în termen de 30 de zile, să se modifice în mod corespunzător Hotărârea Guvernului nr. 719/2020 pentru aprobarea procedurii de decontare și de plată a sumelor acordate în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 132/2020’’, a menționat Marius Lixandru, inspector șef ITM Dâmbovița.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here