Distribuie articolul

Veste bună pentru persoanele asigurate! Acestea  vor putea să își procure medicamentele de pe rețetele compensate sau gratuite de la orice farmacie din țară ce are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate chiar de la începutul lunii aprilie 2021. Potrivit deputatei PSD Dâmbovița, Carmen Holban acum românii vor putea să fie ajutați mult mai rapid mai ales în cazurile de urgențe farmaceutice.

,,Salut acest act de justețe față de români, care pune în aplicare o hotărâre de guvern emisă încă din anul 2018 de către fostul guvern PSD. Până acum, oamenii își puteau procura rețetele prescrise doar de la farmaciile de pe raza județului medicului emitent, aflat în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Fac excepție medicamentele care fac obiectul contractelor cost-volum-rezultat, care se eliberează indiferent de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidență asiguratul, cu condiția ca furnizorul de medicamente să fie în contract cu aceeași casă de asigurări de sănătate cu care se află și medicul care a emis prescripția medicală.

De asemenea, farmaciile vor încheia contract cu o singura casă de asigurări de sănătate, nu vor mai întocmi evidențe distincte și nu vor mai efectua raportări lunare către două case de asigurări de sănătate, reducându-se astfel birocrația existentă până acum în sistem.

Este lăudabilă operaționalizarea măsurii, legiferată prin HG 351/2021, chiar dacă intră în vigoare la aproape trei ani după ce a fost propusă prin HG 140/2018 și după ce a fost amânată de mai multe ori de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, deoarece românii vor putea astfel să fie mai prompt ajutați în cazurile de urgențe farmaceutice’’, a declarat  Carmen Holban, deputat PSD Dâmbovița.

 


Distribuie articolul