Domeniul construcțiilor, în vizorul ITM Dâmbovița!

0
257

În decursul anului 2021, continuând linia anilor precedenți, Inspecția Muncii continuă acțiunile de conștientizare, informare și control în domeniul construcțiilor. Asta în condițiile în care, dintre sectoarele economiei naționale în care au fost înregistrate cele mai multe accidente de muncă (1779) în primul semestru al anului 2020, domeniul construcții clădiri ocupă poziția a doua cu 118 accidentați (6,6% din totalul accidentaților), dar și a doua poziție în ceea ce privește numărul de accidentați mortal – 11 accidentați mortal (23,1% din totalul accidentaților mortal).

,,Având în vedere numărul de accidente de muncă înregistrat în acest domeniu de activitate și gravitatea acestora, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița consideră că se impune intensificarea acțiunilor de verificare și monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, precum și asupra modului în care angajatorii realizează măsurile de securitate și sănătate dispuse de inspectorii de muncă, în șantierele temporare și mobile.

Pe parcursul anului trecut s-au desfășurat mai multe acțiuni de control în cele 61 de societăți ce au desfășurat activități în domeniul construcțiilor în șantierele deschise, în județul Dâmbovița, iar anul acesta continuă acțiunile de control, dar și de conștientizare atât în rândul angajatorilor, cât și a angajaților, asupra importanței respectării normelor de protecție a muncii’’, a declarat Marius Lixandru, inspector șef ITM Dâmbovița. Potrivit acestuia, cele mai frecvente deficiențe întâlnite în urma controalelor efectuate în anul 2020 au fost următoarele:

-echipamentele de muncă sunt utilizate, fără sisteme de protecție colectivă, fără balustradele solide, fără platforme sau plase de prindere, suficient de solide pentru a împiedica/opri căderile de la înălțime.

-lucrătorii nu utilizează echipamentele individuale de protecție corespunzătoare;

-instruiri incomplete în  domeniul  securității  și  sănătății pentru  lucrători;

-platforme de lucru și scări ale schelelor dimensionate și construite necorespunzător;

-în șantiere nu există ”Planul propriu de securitate şi sănătate”, care trebuie completat şi adaptat în funcție de evoluția lucrărilor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here