DSP Dâmbovița: ,,Luna Națională a informării despre Bolile transmisibile – Tuberculoza (TB), HIV și HEPATITA”… în contextul pandemiei COVID-19!

0
147

Direcţia de Sănătate Publică Dâmbovița derulează în luna decembrie 2020 Campania ”Luna Națională a informării despre Bolile transmisibile: Tuberculoza (TB), HIV și HEPATITA”, în contextul pandemiei COVID-19! Tema campaniei de anul acesta este: STOP TB, HIV, HEPATITA.

Biroul OMS Europa a lansat în anul 2018 documentul Națiunilor Unite referitor la Programul “STOP TB, HIV si Hepatită virală”. În România, Institutul Național de Pneumofiziologie «Prof. Dr. Marius Nasta», organismul competent pentru supravegherea tuberculozei, a raportat pentru anul 2018, în sistemul european TESSy –12199 cazuri de tuberculoză, cu 6% mai puține față de anul precedent.

În sistemul de evaluare și monitorizare a infecției HIV/SIDA sunt implicate 9 centre regionale care transmit datele la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş” – Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România.

Conform Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, continuă trendul descendent pentru incidența raportată a hepatitei virale B, în paralel cu variații minore, de la un an la altul, pentru hepatita virală C. În anul 2019 au intrat în sistemul național de supraveghere pentru hepatitele virale B și C – 234 cazuri, cu 7 mai puține față de anul precedent.

Mesaje cheie:

  • Pandemia COVID-19 a demonstrate că nimeni nu este în siguranță până când toată lumea este în siguranță;
  • Lăsarea oamenilor în urmă nu este o opțiune dacă vrem să reușim;
  • Eliminarea stigmatizării, discriminării și fundamentarea răspunsurilor noastre prin prisma drepturilor omului și a adaptării la gen sunt esențiale pentru a pune capăt pandemiilor cu BT și COVID-19;
  • Pentru a pune capăt TB, HIV, HV până în 2030, avem nevoie de voință politică pentru a ne atinge scopul;
  • Solidaritatea și responsabilitatea comună ne impun să vizualizăm într-un mod nou răspunsurile la sănătate.

Infectia HIV/SIDA în Romania la 30 septembrie 2019:

 

  • total HIV/SIDA (cumulativ 1985 – 2019) = 24 582 cazuri, din care:

– total SIDA (cumulativ 1985 – 2019) = 16 513 cazuri

– total HIV (cumulativ 1992 – 2019) = 8 069 cazuri

  • total decese SIDA (1985 – 2019) = 7 361 cazuri

 

  • Cazuri noi HIV/SIDA depistate în anul 2019 = 506 (cazuri noi HIV= 288 și cazuri noi SIDA = 218).

 

  • decese înregistrate în anul 2019 = 120 cazuri

Pandemia COVID-19 a dezvăluit inegalitățile înrădăcinate în societățile noastre. Această criză a sănătății îi lovește cel mai puternic pe cei mai săraci și pe cei mai vulnerabili. Cu toate acestea, această criză este și un apel de trezire, o oportunitate de a face lucrurile diferit – mai bine și împreună. În multe privințe, prevenirea  BT – TB, HIV, HV- ca o amenințare pentru sănătatea publică depinde de modul în care lumea răspunde la COVID-19.

Infectarea cu HIV, TB sau Hepatită virală schimbă o viață, nu doar în termeni de sănătate personală, dar și de risc de sărăcie, marginalizare și stigmatizare. Toate Statele Membre europene și partenerii trebuie să întărească răspunsul multisectorial la HIV, TB și hepatită virală, în ciuda poverii plasate de pandemia cu coronavirus asupra sistemelor naționale.

Campania dedicată informării și conștientizării despre impactul acestor BT  este coordonată de Ministerul Sănătăţii  sub sloganul „Solidaritate și reponsabilitate comună”.

 

DIRECTOR EXECUTIVDIRECTOR EXEC. ADJ. SAN. PUB.,

  1. SORIN STOICA DR. GABRIELA COSTEA

Coordonator program

Dr. Aquilina Mesina

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here