Crucea de pe Caraiman, din Munții Bucegi, a fost resfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon

0
262

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, însoțit de Părintele Vicar Eparhial, a oficiat, luni, 30 noiembrie 2020, ca delegat al Patriarhului României, slujba de resfințire a Crucii eroilor de pe Caraiman, restaurată de Ministerul Apărării Naționale. La ceremonial a participat Nicolae Ciucă, Ministrul Apărării Naționale, ofițeri și militari din toate unitățile de vânători de munte ale Armatei României, cu steagurile de identificare ale acestora, precum și alte oficialități.

În cuvântul său, Înaltpreasfinția Sa a subliniat că este grăitor pentru valorile neamului nostru faptul că monumentul ce aduce aminte aici de jertfa eroilor este reprezentat printr-o Cruce, ceea ce arată credința puternică, speranța și încrederea noastră în Dumnezeu, fundamente certe ale curajului și ale hotărârii tuturor eroilor noștri de a lupta chiar cu prețul vieții, pentru apărarea neamului și a pământului străbun.

„Cu evlavie și recunoștință sfântă, ne aflăm înaintea impunătoare Cruci de pe Caraiman, cea mai înaltă din lume amplasată pe un vârf montan, aici, în Munții Bucegi stropiți cu sângele eroilor, pentru a resfinți acest impresionat monument – simbol al credinței, al sacrificiului și al luptei pentru apărarea neamului nostru, și pentru a comemora astăzi, cu prilejul sărbătorii Sf. Ap. Andrei – ocrotitorul României, jertfa eroilor noștri care s-au jertfit pentru țara și credința strămoșească, în timpul Primului Război Mondial.

Este grăitor pentru valorile neamului nostru faptul că monumental ce aduce aminte aici de jertfa eroilor este reprezentat printr-o Cruce, ceea ce arată credința puternică, speranța și încrederea noastră în Dumnezeu, fundamente certe ale curajului și ale hotărârii tuturor eroilor noștri de a lupta chiar cu prețul vieții, pentru apărarea neamului și a pământului străbun.

De aici, de la această impresionantă înălțime, de unde parcă îmbrățișăm cu privirea întreaga noastră țară, remarcăm demnitatea, onoarea și profundul simț al istoriei cu care ostașii români au luptat, nu pentru glorie trecătoare, ci pentru ca pământul țării noastre să fie liber de orice asuprire, pentru ca idealul de secole al tuturor românilor – crearea României Mari – să nu rămână doar un vis, ci să se îndeplinească cât mai repede.

Având credința străbună în suflete, cu sfânta cruce la gât, pe toate câmpurile de bătălie, cu vitejie și cu speranță, soldații români au mărturisit în Duh de jertfă contemporanilor lor și lumii întregi, că nu poți călca în picioare demnitatea unui neam de voievozi, că nu poți ține în sclavia niciunei ideologii sau puteri străine pe aceia care au dat lumii pilde îndestulate de curaj, statornicie și profundă spiritualitate. Acești eroii ai neamului nostru au menținut vie, în vremuri de restriște, chiar de epidemii distrugătoare, ca și aceasta prin care trecem, flacăra speranței de mai bine. Dacă sfinții sintetizează chintesența identității noastre religioase, eroii o realizează pe cea națională, reamintindu-ne mereu cine suntem și ce datorie avem față de înaintașii și urmașii noștri.

Pilda lor de curaj, de credință și de eroism trebuie vestită din generație în generație pentru ca jertfa lor să nu fie acoperită de uitare, iar exemplul lor glorios să ne însuflețească angajamentul nostru pentru Biserică, neam și țară, pentru a ctitori o Românie prosperă, liberă și puternică, pentru a apăra valorile creștine și românești în care ei au crezut și în care noi credem cu tărie pentru realizarea, armonia și reconcilierii naționale”

Monumentul a fost reabilitat de minister, cu fonduri europene, în perioada 2016-2018 și reprezintă „Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial”, fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here