Distribuie articolul

La inițiativa Inspecției Muncii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița a desfășurat în săptămâna 26-30 octombrie 2020, Campania națională privind respectarea de către transportatorii rutieri a prevederilor legale referitoare la încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, a timpului de muncă și de odihnă a conducatorilor auto (lucrători mobili), a legislației și a directivelor europene ce vizează detașarea lucrătorilor in cadrul prestării de servicii transnaționale transpuse în legislația națională, cod caen 4941 – Transporturi rutiere de mărfuri, cod CAEN 4931 – Transporturi urbane, suburbane și metropolitane de călători.

 Prin această campanie s-a urmărit identificarea și combaterea muncii nedeclarate,  determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă persoanelor depistate fără forme legale de angajare, organizarea timpului de muncă și de odihnă, respectarea termenelor de transmitere a Registrului de evidență a salariaților (Revisal) la inspectoratul teritorial de muncă creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor si angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale in domeniul relațiilor de muncă, diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea de cate angajatorii care desfășoară activitate în domeniul transportului rutier, a prevederilor legale privind timpul de muncă și odihnă.

Acțiunile de control s-au desfășurat împreună cu inspectorii din cadrul inspectoratelor teritoriale ale ISCTR, atât la sediul angajatorilor cât și pe teren (în trafic). În domeniul relațiilor de muncă au fost verificați un numar de 34 angajatori controlati, s-au dispus 39 măsuri de intrare în legalitate și au fost aplicate 16 sancțiuni contravenționale. Principalele deficiențe constatate au fost: neevidențierea corespunzătoare a timpului de lucru sau lipsa evidenței acestuia, necompensarea corespunzatoare a orelor prestate pe timpul nopții sau in zilele de repaus săptămânal, neînmânarea unui exemplar din contractul individual de muncă salariatului.

,,În scopul ducerii la îndeplinire a acestor atribuții, conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmbovița a implementat adaptarea programului de lucru astfel încât activitatea de control să fie continuă. Se fac controale de zi, de noapte și in zilele de sfârșit de săptămână.

Aceste acțiuni fac parte din activitațile intense de prevenire și control pe care inspectorii I.T.M. o desfășoară încă de la începutul pandemiei, având ca principal obiectiv siguranța angajaților si angajatorilor, în contextul prevenirii răspândirii SARS-CoV-2’’, a declarat  Marius Lixandru, inspector șef ITM Dâmbovița.

 

 


Distribuie articolul